What’s your Reaction?
Star
21%
Love
19%
Yeah
44%
Yes
10%
What?
2%
OMG
1%
Weary
2%

TŰZÉRZÉKELŐK TÍPUSAI

Rövid ismertetés a tűzjelző rendszerek elemeiről, érzékelőiről.

Hívjon minket azonnal, és kollégáink segítenek: +36304793201

TŰZÉRZÉKELŐK TÍPUSAI

TŰZÉRZÉKELŐK TÍPUSAI

A tűz kialakulását több fajta szempontból, különféle “jelenségekből”, eredményekből lehet érzékelni, ezért különféle felhasználásra, más és más érzékelőket fejlesztettek ki, íme a leggyakrabban használt érzékelő típusok:

OPTIKAI FÜSTÉRZÉKELŐK

Ezek a legelterjedtebb típusok, konkrétat a füstöt érzékelik, a hőmérséklet változásra, lángra nem reagálnak, működési elve, hogy az érzékelőben lévő kamrában, helyezkedik el egy optikai adó és egy vevő, az adó által kibocsájtott fény, a kamrafalán szóródik szét, és alap esetben a vevő egység nem érzékeli a fényt, azonban, amint füst kerül a kamrába, a megtörik és szétszórják a fényt, ami már az optikai vevő érzékel, az észlelt fényre, a vevő riasztást ad, hiszen ez azt jelenti, hogy füst keletkezett a helységben. Itt fontos megjegyezni, ami gyakori tévhit, hogy nem csak a füstre reagálhat az optikai füstérzékelő, elég egy légfrissítő, dohányfüst, dezodor. Nem tud különbséget tenni, hogy ez milyen anyag, igen, még a csapból feltörő vízgőz is aktiválhatja a rendszert. Ezért csak olyan helyeken ajánlott, ahol nincsen gőz, pára.

HŐSEBESSÉG ÉRZÉKELŐK

Ezek az érzékelők a hirtelen fellépő hőmérséklet változásra reagálnak, tehát nem optikai alapon figyelik a tüzet, hanem a hirtelen fellépő lángszerű hőmérséklet változásra generálnak riasztást, általában konyhákban alkalmazzák, ahol gyakori a gőz és a pára, illetve a füstösebb, porosabb helységekben, ahol az optikai füstérzékelő folyamatosan jelezne, oda hősebesség érzékelőt szoktak telepíteni. Sajnos számolnunk kell azzal, hogy működési elvéből fakadóan lassabban reagál a tűz kialakulására, hiszen kellően magas hőmérséklet hozzá, hogy az érzékelő reagáljon, ezért csak oda ajánlott telepíteni, ahova feltétlenül nincs más lehetőség.

KOMBINÁLT ÉRZÉKELŐ

A két érzékelő egy házba építve, az egyik legbiztosabb működésű érzékelő, egyszerre optikai és hősebességi elven is képes érzékelni a tüzet, beállítástól függően lehet állítani, hogy csak együttes jelzésre riasszanak, vagy akár külön külön, de akár az egyik jelzésre, átmenjen ún. előriasztásba,  amikor a központ már kiemelten figyeli az érzékelő adatait, és a legkisebb változásra is azonnal reagál, az előriasztásra is belehet állítani, hogy miként reagáljon a rendszer, hiszen ha csak a hősebesség érzékelő jelez, de nincsen füst, akkor csak átjelzést ad, de nem kezdi meg a vizes oltást, elkerülve a felesleges anyagi kárt, de akár fordítva.

What’s your Reaction?
Star
21%
Love
19%
Yeah
44%
Yes
10%
What?
2%
OMG
1%
Weary
2%