falnak is szeme van lezer stanford cover

SECURINFO.hu | Kulcslyukon belőtt lézerrel lehet körülnézni a szoba belsejében

[ad_1]

A Stanford Egyetem számítógépes képalkotási laboratóriuma videón publikálta különleges technikai fejlesztését, amellyel kép készíthető egy zárt térről egy pontban bejuttatott lézer segítségével.

A látómezőn kívüli képalkotás (angol rövidítéssel NLOS) lényege, hogy a nem a kamera előtt elhelyezkedő tárgyakat is képes megjeleníteni, vagyis a sarok mögé is belát, anélkül hogy benézne. Ez önmagában technikailag nem újdonság, a fény-, illetve lézerimpulzusokat kontrolláló és az azok visszaverődésének idejét elemző algoritmusra van szükség a megvalósításához. Ami fontos még, hogy kellenek hozzá nagy fényvisszaverő felületek, amelyekről visszajön a rejtett tárgy által visszavert fény.

A Stanford újítását kulcslyukképalkotásnak nevezték el, ami le is írja, amire képes a rendszerük: a lyukon bejuttatott lézer megvilágít egy pontot a szemben lévő falon, a fény szóródik, és a szobában található tárgyról, esetleg személyről a falakra verődve jut vissza a kulcslyukhoz, ahol egy fotodetektor méri az egyes fotonok beérkezésének idejét.

Forrás: Stanford

Forrás: Stanford[ad_2]
Forrás