What’s your Reaction?
Star
51%
Love
20%
Yeah
18%
Yes
7%
What?
3%
OMG
1%
Weary
1%

Hivatalos riasztó szakvélemény

Milyen esetben kell a biztosítónak szakvélemény a riasztó rendszerről? Többnyire a sláger a villámkár, hiszen itt a rendszerről kell szakmailag nyilatkozni, hogy mi történt, mi károsodott, esetleg javítható, vagy nem javítható a riasztónk. Villámkárnál beszélhetünk ún. elsődleges és másodlagos vilámkárról egyaránt, ami egy kicsit nehezebb dió a biztosítók felé is.

DSC riasztó szerelés árak mostantól elérhetőek az árlistában!

Kérdése van? +36 30 479 3201


riasztó szakvélemény
riasztó szakvélemény

Riasztó szakvélemény elsődleges villámkárról

Mi az az elsődleges villámkár? Közvetlen, elsődleges villámkárnsk nevezik a biztosítók azt a körülméynt, amikor magába a biztosított vagyontárgyba, vagyis akár a riasztó rendszer egységébe, szirénába, kültéri mozgás érzékelőbe csap a villám direktben. Ekkor romboló, gyújtó és indukciós károk egyszerre keletkezhetnek. Ez a direkt villámcsapás nem mindig gyújtó hatású, de mindig beazonosítható nyoma keletkezik. Magyarul amikor valami láthatóan szét ég, károsodik, az egy elsődlegesen beazonosítható villámcsapás.

Riasztó szakvélemény másodlagos villámkárról

Mi is az a másodlagos (indukciós) villámkár? A villámcsapásakor keletkezhet közvetett, másodlagos villámkár is a biztonságtechnikai rendszerekben. Ráadásul ez jóval gyakoribb, az esetek 99%-ban a becsapó villám ilyen kárt okoz. A villám ilyenkor nem az adott tárgyba, eszközbe csap bele, hanem a károsodott készülék közelében csap be, és a villámcsapás indukciós hatása okoz károkat az elektromos eszközökben. A vezetők környezetében megemelkedő elektromágneses hatás a közeli vezetékekben is feszültséget indukálhat, ahol így töblet feszültség alakul ki, akár több ezer volt is néhány másodpercre.

Mit tartalmaz egy riasztó szakvélemény pontosan?

  • Az ügyfél nevét címét, (akinek a nevén van a biztosítás)
  • A rendszer típusát, egyedi azonosítóját, gyártási évét
  • Az össze modul, érzékelő, kezelő listáját
  • A károsodott elemek listáját, darabszámokkal
  • A szakvéleményt a rendszer sorsáról, javíható, ha igen mennyiért, ha nem akkor miért nem, menniy egy hasonló vagy ugyanilyen egység.
  • A bevizsgálás, hiba részletes leírását, mik a tapasztalatok, mit tapasztaltunk, mi a rendszer jelenlegi állapota
  • A felülvizsgáló bélygzőjét, engedély számát, vállakozás azonosítóját

Ki írhat szakvéleményt hivatalosan? 

Hivatalosan szakvéleményt az adott területen végzettséggel rendelkező technikus, mérnök állíthat ki, és rendelkezik rendőrségi engedéllyel, valamint hivatalosan vállalkozás formájában űzi a tevékenységet. Erre szerencsére oda is figyelnek, a villanyszerelő által írt szakvéleményt nem mindig fogadják el, pláne nem vagyonvédelmi rendszereknél.

Mennyibe kerül egy szakvélemény?

A szakvélemény sok cégnél hasraütés szerű áron megy, vagy valamitől függ, többnyire a rendszer nagyságától, értékétől, vagy, hogy vele csináltatjuk-e meg a helyreállítást. Nálunk a riasztó szakvélemény egység áras, mint minden más szolgáltatásunk szinte, ami csak lehet, nem nézzük milyen kocsi áll a garázsban, mekkora a nappali, és az sem érdekes, hogy Budán van-e, nem fog vastagabban az a bizonyos ceruza.

Villámkár és ami mögötte van...

A villámkár a leggyakoribb, de például írtunk már szakvéleményt beázásról is, elektromos túlfeszültségről ami a kapcsoló szekrényből jött, igazából ami biztosítós kárbejelentés arról kellen fog a papír, nem nagyon szoktak tőle eltérni. A hibás eszközöket sokszor le kell adni, de van, hogy nem ragaszkodnak hozzá, érdemes azonban megőrizni ha mégis.

Csalni lehet? Nyílván, ez Magyarország....

Kicsit clickbait cím, nyílván egy szakvéleménynél az ősi ösztön is beindul, írjunk bele mindent is, és majd jól nem csinálunk semmit. Meg ahogy azt Móricka elképzeli, a biztosító társaságok már jóval okosabbak ennél, ha nem volt villám tevékenység a közelben, akkor nem ajánlom, hogy bárki is bekamuzza, mert pontosan tudják, hogy hol és mikor milyen időjárás, villám tevékenység volt, persze próbálkozni lehet, de ha csak nálunk okozott két millió kárt és a környéken sehol egy bejelntés, az igen csak gyanús lesz, a biztosítási csalás nem egy kellemes vádpont, inkább ne erőltessük, ebben a témában mi sem vagyunk partnerek, nem, pénzért sem.

Gyors riasztó javítás, már közben is...

Azt nem tiltja semmi, sőt, ajánlott már a riasztó szakvélemény beadása alatt a hibát kijavítani, hogy az ingatlanunk ne maradjon védtelen, számlával együtt a biztosító foglalkozni fog az káreseményünkkel. Ajánlom a MABISZ oldalát néhány jó tippért, hogy elkerüljük a villámkárt, nyílván nem 100%-os a védelem, de megelőzni is lehet, már minimális összegből.

What’s your Reaction?
Star
51%
Love
20%
Yeah
18%
Yes
7%
What?
3%
OMG
1%
Weary
1%