Riasztó szerelés Budapest és Pest Megye Biztonságtechnikai gyorsszolgálat Több ezer elégedett ügyfél Hétvégén is elérhető!

RIASZTÓ RENDSZEREK MŰKÖDÉSE

Riasztó rendszerek működése eléggé egyszerű alapokon nyugszik, de a jelzések feldolgozása, ami összetetté teszi a rendszert, az, hogy milyen jelzésre, milyen módon reagáljon a központ, kizárólag a telepítőn múlik, ezért nem győzöm kellően hangsúlyozni, hogy nem beszerelni nehéz a riasztót, hanem programozni, amihez kellő tapasztalat és szaktudás szükséges.

Riasztó rendszerek müködése

RIASZTÓ RENDSZEREK MŰKÖDÉSE EGYSZERŰEN

HONNAN TUDJA A RIASZTÓ, HOGY BETÖRÉS VAN?

Riasztó rendszerek működése, a riasztórendszer, mint maga egy egység, sok fajta modul épülhetnek fel, de sok közös dolog van bennük, illetve egy biztos, minden riasztórendszernek van egy központja, egy központi panel, amelynek meghatározott számú jelzővonala van, és ezeken fogadja a különböző érzékelők jelzéseit, ezeket a szaknyelv “jelzővonalnak” nevezi, hiszen, a központ eldönti, hogy mikor van nyugalomban, mikor aktív a jelzővonal. Illetve az aktív jelzések között is különbséget tud tenni, hogy szabotázs miatt aktív a jelzővonal, vagy konkrét jelzés érkezett.

HONNAN TUDJA A RIASZTÓRENDSZER HOGY AKTÍV EGY JELZÉS?

Erről nagyon sok misztikumot hallottam már, a riasztórendszer a jelzéseket több fajta módon is tudja értékelni, általában az érzékelők relé kimenettel vannak ellátva, ami általában egy zárt kimenet, és nyugalmi helyzetbe az adott vonal zárt, tehát nyugalomban van, amint az érzékelő aktív a kimenet nyitottá válik és ez generál jelzést a központnak, tehát egy nyitás-zárás kapcsolat alakul ki a központ és az adott érzékelő között. A mai érzékelők többsége alaphelyzetben zárt NC kontaktussal dolgozik. Annak érdekében, hogy eltudjuk különíteni a különböző jelzéseket, úgymint kábel elvágás, érzékelő rongálás, vagy szimpla jelzés, DEOL zónalezárást alkalmaznak, amit a mai riasztórendszerek többsége, már gond nélkül tud értelmezni. Ezért két darab vonali lezárást alkalmazunk, ami különböző értéket ad a központ felé, ezért a központ pontosan megtudja állapítani, hogy az érzékelőt vagy a kábelt szabotálták, illetve, hogy aktív jelzés történt. Az ellenállás értéke a drágább központokon állítható, de a lakossági központok, úgy mint a Paradox például, 1K Ohm-os ellenállással dolgozik, amennyiben nem alkalmazunk zónaduplázást.