RIASZTÓ KARBANTARTÁS

Miért fontos a riasztó karbantartás?

Hívjon minket azonnal, és kollégáink segítenek: +36212000109

Riasztó karbantartás

Riasztó karbantartás ugyanolyan fontos, mint az autónkban az olajcsere, vagy bármelyik elektromos rendszerünké, a riasztó rendszer is igényli a karbantartást, ha nem is olyan sűrűn, de jobban járunk, mint ha javíttatnunk kellene a karbantartás hiánya miatt. Legyünk előre látóak, és kérjünk karbantartást időnként, rendszerünk meghálálja, és nem hagyja cserben, amikor baj van, hiszen akár az életét is megmentheti.

Egy riasztó berendezés megbízhatósága nagyban függ a műszaki állapotától és a karbantartás gyakoriságától.. A riasztórendszer érzékelőkből, bővítőkből, relépanelekből, riasztóközpontból, és jelzőegységekből (pl.: sziréna, és/vagy fényjelző egység, kürt, stroboszkóp, sikító) épül fel.

A behatolásjelző rendszerek leggyengébb részei az elöregedő érzékelők, és a lejárt szavatosságú akkumulátorok jelentik. A passzív mozgásérzékelők, füstérzékelők, hősebesség érzékelők elektronikája, és optikai elemei nem örök életűek. Érzékenységük idővel csökken, vagy épp megnő emiatt előfordulhat, hogy betörés, tűz esetén nem generálnak jelzést, vagy téves riasztásokat okoznak. Ami rengeteg bosszúságot okozhat a felhasználóknak, hiszen törvényszerűen, mindig a legrosszabb időpontokban tudnak téves riasztás jelezni, általában nyaralás, vagy hosszabb távollét. (Murphy törvény) A berendezés akkumulátora is kb. 5 évente cserére szorul. Egy áramszünet esetén ez is nagy bosszúságot tud okozni, a szomszédoknak is, és önnek is, hiszen ezért hazarohanni, mert spóroltunk az akkumulátor cserén, valljuk be, nem jó dolog.

A felszerelt elektronikus vagyonvédelmi berendezésekre karbantartási szerződés köthető, vagy kérhető rendkívüli karbantartás is, mely alapján a telepítő cég rendszeres időközönként szerelőt küld a helyszínre, aki átvizsgálja a teljes rendszert, megméri az akkumulátorok állapotát.. Vagyonvédelmi rendszerek, riasztók karbantartási szerződésének megkötésekor a szolgáltatók figyelembe veszik a megrendelő egyedi igényeit, így meghatározható például az is, milyen gyakorisággal történjen az ellenőrzés.

Tűzjelző rendszerek esetében a karbantartás jogszabályi kötelezettségünk, évente egyszer kötelező a rendszer karbantartása, ami az adott évi OTSZ-ben(Országos tűzvédelmi szabályzat) is szabályozva van. A karbantartás során a szerelők a rendszer minden elemét ellenőrzik. Az érzékelőket megtisztítják, beállítják, és tesztelik. Különösen célszerű karbantartást kérni rádiós rendszerek esetében, hiszen az elemek élettartam a legjobb esetben is két év, az elem merülését a rendszer már jóval előre jelzi, de nem érdemes sokáig halogatni, hiszen amint kimerül a rendszer nem fogja engedni beélesíteni a rendszert, kültéri érzékelők esetében, az időjárás viszontagságainak kitett érzékelők sokkal nagyobb mértékben igénylik a karbantartást, mint a lakásba lévő érzékelők, nagyon zavaró tud lenni a téves riasztás az éjszaka közepén.

MIÉRT FONTOS A RENDSZERES RIASZTÓ KARBANTARTÁS?

A rendszeres karbantartás során a behatolás-, vagy tűzjelző berendezés működése megbízható és stabil marad. A karbantartási szerződéssel rendelkező ügyfelek elsőbbséget élveznek, a karbantartás alkalmával bármilyen esetleg problémával, észrevétellel nyugodtan “bombázhatják” a szakembert, készséggel átállít, módosít, beállít önnek bármilyen szükség paramétert, amire utólag rájött, hogy “de jó lenne, ha így működne”, akár felhasználó hozzáadás, törlés. esetleg egy betanítás, vagy bármilyen rendszerrel kapcsolatos kérdésre válaszol. Ilyenkor természetesen a távfelügyeleti átjelzést is ellenőrizzük újra, hiszen mozgás tesztel minden zóna riasztását ellenőrizzük, hogy rendben beérkezik-e a diszpécser szolgálathoz.

A riasztórendszerek karbantartása általában a következő munkafolyamatokat tartalmazza:

rendeltetés szerinti, üzembiztos működőképesség ellenőrzése,
sziréna működésének tesztelése, próbája, akkumulátor ellenrőzése
kezelői kódok helyessége, átállítása, felhasználó hozzáadás, törlés (igény esetén),
kommunikáció, átjelzés ellenőrzése,
eszközök meglétének, épségének, sértetlenségének ellenőrzése,
eszközök portalanítása, tisztítása
villamos kötések, sorkapcsok ellenőrzése, után-húzása,
tápegység működésének vizsgálata, mérése,központ akkumulátorfeszültség mérése,
érzékelők érzékenységének beállítása (szükség esetén), (új kisállat esetén például)
a működés teljes körű próbája, zónateszt távfelügyelet segítségével
Bővebben a riasztó beszereléssel kapcsolatban.

RIASZTÓRENDSZER KARBANTARTÁS HÁROM ÉVENTE!