KÜLTÉRI RIASZTÓ

A kültéri riasztó rendszereknek három fő érzékelő típusa van, kültéri mozgásérzékelő, infrasorompó, és radarsorompó. Lássuk pontosan melyik mit tud, mikor és hol ajánlott használni, illetve mik a hátrányaik.

kültéri riasztó

KÜLTÉRI RIASZTÓ

A kültéri riasztó a betörésvédelem külső védelmét jelenti, amely már az épületen kívül elhelyezkedő udvar, határterületre behatoló idegenek jelenlétére riasztást generál. A kamerarendszerek mind amellett hogy rögzítik az eseményeket, ritkán riasztják a felhasználót, hogy behatolás történik, bár eltudják a kamerák, de ritkán alkalmazzák, mivel bármilyen kisállatra is ugyanilyen hatást váltana ki.

MI AZ ELŐNYE A KÜLTÉRI RIASZTÓNAK?

Míg a “hagyományos” riasztók a lakáson belül jelzik a betörést, a kültéri rendszerek már csírájában képesek megakadályozni az illetéktelen személyek bejutását. Ezzel jelentős anyagi kárt spórolunk meg, hiszen ha már riasztónk jelez, valószínű hogy bejárati ajtónkat felfeszítették, vagy ablakunkat betörték. Tehát még melegében elriaszthatjuk a behatolót, még mielőtt kárt tenne ingatlanunkban. Kültér védelem során számításba kell venni, az esetleges kockázati tényezőket amik téves riasztást generálhatnak, hiszen rendszerünk hamar az ellenségünké is válhat azáltal, hogy lépten nyomon jelez, akkor is amikor nincs semmilyen behatolásra utaló jel.

Milyen helyeken alkalmas kültér védelem?

  • Fizikai kerítés helyettesítésére, kiváltásra
  • Biztonság fokozására, élőerő kiváltására
  • Kiemelt területek plusz védelmére (parkoló, tároló)
  • Vagyoni kár minimalizálására
  • Nagyobb értéket tárolunk egy udvar részen, ami észrevétlenül eltulajdonítható
  • +1 macska van az épületben, és nem megoldható a beltér védele

Sajnos a kültér védelemnél tudni kell, hogy gyakori téves jelzések melegágya, hiszen bármilyen mozgás érzékelés által generálhat riasztást, és ugye kültéren megjelenek a kisállatok, illetve bármilyen más zavaró tényező, de az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják a rendszer hatásfokát, szél, köd, erős napsütés, bár manapság az intelligens érzékelők már elvileg képesek kiküszöbölni az időjárási viszontagságokat elég hatékonyan ezzel is minimalizálva a téves jelzéseket, nullára sosem fog csökkenni a számuk.